Egészségpercek: „szenvedélybetegségek”

EGÉSZSÉGPERCEK: „Szenvedélybetegségek”

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Rovata

A szenvedélybetegségek olyan kóros viselkedésformák, amelyeket az egyén kényszeresen ismétel valamilyen vélt vagy valós szükséglet kielégítése céljából rombolva ezzel saját egészségét és környezetét (pl. család, társas kapcsolatok). Szenvedélybetegségek közé tartozik például a dohányzás, alkohol, kábítószer, gyógyszer, internet, mobiltelefon, szerencsejáték, számítógépes játék, vásárlás, munka, evés, szex okozta függőség és az önsértéssel (pl. falcolással) kapcsolatos szenvedélyek is. Teljeskörű valós adatok nem állnak rendelkezésünkre a szenvedélybetegek számával kapcsolatban. A 2019-es európai lakossági egészségfelmérés eredményei alapján a 15 éves és annál idősebb magyar lakosság kb. 25%-a naponta dohányzik, 6%-a fogyaszt alkoholt napi rendszerességgel. A dohányzással és alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható betegségek és halálozások, valamint a szenvedélybetegségek okozta szociális problémák komoly terhet rónak társadalmunkra.

„Ki a szenvedélybeteg? Mit jelent az addikció?
Szenvedélybetegnek nevezzük azt az embert, aki nem tudja kontrollálni valamely szerrel (dohányzás, alkoholfogyasztás, droghasználat) vagy viselkedéssel (pl. szerencsejáték) kapcsolatos tetteit. Nem képes abbahagyni ezeket a cselekvéseket, minden egyéb, az életben neki fontos dolgokat is ennek rendel alá. Szenvedélyének tárgya a fontossági sorrend abszolút első helyén helyezkedik el. A szenvedélybeteg emberek olyan dolgokat tesznek, amiket soha nem tennének, ha egészségesek lennének. A későbbiekben talán nekik is fájdalmas felismerés lehet ez, ezért megpróbálják majd valahogy helyrehozni tetteik következményeit. A különböző szerek fogyasztását vagy túlzott fogyasztását, vagy bizonyos viselkedéseket szenvedélybetegségként értelmezzük. Az addikció fogalmát ma a szenvedélybetegséggel azonos fogalomként szokás használni. Addikciónak azokat a viselkedési formákat nevezzük, amelyek fölött a személy képtelen kontrollt gyakorolni, s ezért ezeket kényszeresen újra és újra végrehajtja, illetve amelyek a személyre – és többnyire környezetére – káros következményekkel járnak.

Mi okozza az addikciót?
A különböző addikciók hátterében különböző genetikai, biológiai és környezeti okok állhatnak. A pszichológiai okok közül legfontosabb a stressz, a negatív életesemények, az állandósult szorongás. Ezek a tényezők a korábban említett agyi jutalmazó rendszer nem megfelelő működéséhez vezetnek, ami táptalajként szolgál a kóros szenvedély, addikció kialakulásához.

Hogyan vehető észre a függőség?
A függés legfontosabb ismérve a leszokásra irányuló többszöri sikertelen próbálkozás és az, hogy a függő személy életének, érdeklődésének a középpontjában egyre inkább a függőség tárgyának megszerzése, illetve a sóvárgás enyhítése kerül. Ha az alábbiakban felsoroltak közül legalább három előfordul egy éven belül, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy szerfüggőség áll fenn.

1. Megszokás (tolerancia), amelyet az alábbiak valamelyike jellemez:
• a szer jelentős, egyre növekvő mennyiségének az igénye a kívánt hatás elérése érdekében;
• a szer azonos adagjának folyamatos használata esetén a jelentősen csökkent hatás.
2. Megvonás, amit az alábbiak jellemeznek:
• a szer hiányában jellegzetes megvonásos tünetek kialakulása (például kézremegés, fejfájás, izzadás, szorongás, érzékcsalódások);
• ugyanolyan, (vagy közel hasonló) szer bevétele a megvonásos tünetek csökkentéséhez vagy elkerüléséhez vezet.
3. A szert gyakran nagyobb adagokban, vagy hosszabb ideig szedik, mint eredetileg szándékozták.
4. Állandó kívánság vagy sikertelen kísérletek a szerhasználat abbahagyására vagy kontrollálására.
5. Jelentős idő és aktivitás irányul a szer megszerzésére, a szer használatára, vagy a hatásaitól való megszabadulásra.
6. Fontos szociális, foglalkozási vagy szabadidős tevékenységek feladása vagy csökkentése a szerhasználat miatt.
7. A szerhasználat folytatása olyan állandó vagy visszatérő fizikai vagy pszichológiai problémák megléte ellenére, amelyről tudja, hogy valószínűleg a szerhasználat okozza vagy súlyosbítja.
A legerősebb fizikai függés, és a legsúlyosabb – akár halált is okozó – elvonási tünet az alkoholnál és a morfinszármazékoknál alakulhat ki.

A szenvedélybetegség gyógyítható!
A terápia első lépése, hogy az érintett személy szakember segítségével ismerje fel szenvedélybetegségének problémáit, ez ösztönözze a kezelésben való részvételre és a felépülésre. A második lépés a megvonás (detoxifikáció). Ez az esetlegesen megjelenő testi és lelki megvonási tünetek kezelését jelenti, enyhébb esetekben járóbeteg rendelésen, súlyosabb esetekben kórházi körülmények között. A következő lépés módszerei, terápiái az addikció típusától és az egyéntől függően különböző hangsúllyal szerepelhetnek. A teljesség igénye nélkül ezek: a rehabilitáció, amely során a régi rögzült viselkedésminták helyére új viselkedésminták kerülnek, vagyis megtanulják a páciensek, hogy stresszhelyzetekben vagy éppen a függőség tárgyának jelenlétekor hogyan küzdjék le a sóvárgást. Olyan hatékony viselkedésmintákat próbálnak elsajátítani, amelyet a páciens elfogad és amely képes alternatív örömforrást biztosítani a szenvedélyt okozó szer vagy tevékenység megerősítő hatásai helyett. További lehetőség a pszichoterápia, a közösségi rehabilitáció, a szocioterápia, az önsegítő csoportok, melyek szintén a terápia részét képezhetik. A gyógyulást sok tényező befolyásolja, a felépülés folyamatában visszaesések is előfordulnak, de a szakszerű kezelés sikerre vezethet.” (Nemzeti Népegészségügyi Központ „Nyíltan az addikcióról” című tájékoztatójából részlet, amely az Egészségügyi Ellátórendszer Szakmai Módszertani Fejlesztése EFOP-1.8.0.-VEKOP-17-2017-00001 projekt keretében készült.)

Kérjen segítséget az alábbi elérhetőségek egyikén, ahol a problémáját bizalmasan fogják kezelni! Nincs egyedül!

1. Szenvedélybetegek Nappali Intézménye
Mórahalom, Móradomb körút 40., telefon: 30/570-4978 vagy 62/998-507, e-mail: szenvedelybh@hoszkp.hu, honlap: https://hoszkp.hu/szenvedelybetegek-nappali-intezmenye

2. Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása /ANONIM/
Dr. Juhász Zsuzsanna terápiás munkatárs: 30/798-9626, Somogyiné Farsang Szilvia szociális munkatárs: 30/645-2851

3. Anonim Alkoholisták /ANONIM/
Szegeden több helyszínen, telefon: 70/931-6153 vagy 20/205-7319, email: info@anonimalkoholistak.hu, honlap: http://www.anonimalkoholistak.hu/hu/

4. Addiktológiai Szakrendelés – SZTE Pszichiátriai Klinika
Szeged, Mars tér 20., Rendelés szerda és csütörtök délelőttönként, telefon: 62/341-630 vagy 62/341-631, e-mail: gondozo.psych@med.u-szeged.hu

5. Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum
Szeged, Fésű utca 4., telefon: 62/436-353

„Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című, EFOP-1.8.19-17 azonosítószámú projekt támogatásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük